Pleiones, wat moet ik ermee ?

Als ik wel eens Pleionebulben te koop aanbied hoor ik vaak dezelfde soort
opmerkingen: "Pleiones ? Nee, daar kan ik niet mee overweg, die gaan bij mij dood.
" Of: "Wat een grote bulben ! Bij mij zijn ze veel kleiner en ze bloeien slecht.
Wat doe ik fout ?" Enz., enz..

In het NOV-blad 'Orchideeën' (dec. '91) schreef ik:

"Het geslacht Pleione lijdt aan twee handicaps:

  • Ze hebben de naam, en niet ten onrechte, dat ze gemakkelijk te
    kweken zijn en
  • Pln. formosana, en in het verleden ook andere soorten, wordt vaak
    zeer goedkoop aangeboden".

En: "De investering is gering en ze zijn 'gemakke­lijk' dus krijgen ze nog niet de aandacht en verzorging van de begonia op de vensterbank"

Als ik bij een orchideeënliefhebber(ster) op bezoek ben, moet ik ook even naar de Pleiones kijken. Vaak tref ik dan hetzelfde aan: op het terras of opzij van de kas staat een rond stenen schaaltje waar, dicht bij elkaar, een aantal bulbjes elkaar verdringt in een mengsel waar ze het zo te zien al een paar jaar mee moeten doen. Als ik het schaaltje oppak dan zoekt een flink aantal pissebedden een goed heenkomen en ook een paar naaktslakjes schrikken van het licht.

Ja, zo moet het dus niet.

Orchideeën kweken (en dus ook Pleiones) is wortels kweken. Zo'n stenen bakje is poreus en verdampt water aan de buitenkant. Het substraat dat er tegenaan zit, en waar de meeste wortels zitten, droogt uit, terwijl de dunne, onvertakte wortels in het groeiseizoen altijd een vochtige tot natte omgeving moeten hebben, anders gaan ze dood

Hoe verschillend is dat in het voorjaar als de Pleiones na een lange rustperiode weer tekenen van leven beginnen te vertonen ! Te vroeg water geven is meestal fataal ! Wacht met water geven tot de jonge wortels ± 5 cm lang zijn. U kunt dat best even controleren door een bulbje voorzichtig uit de grond te trekken of het droge of heel licht vochtige ( de Engelsen hebben hier de uitdrukking "just damp" voor) oppotmengsel wat opzij te schuiven.

Als U twijfelt, wachten ! Hoogstens het zich ontwikkelende blad iets nevelen (dus niet sproeien). Het is eigenlijk niet nodig want die bulb van vorig jaar heeft genoeg vocht in voorraad om die jonge scheut te voorzien.

En als U dan water gaat geven, heel voorzichtig beginnen aan de rand of onderkant van de plastic pot of bakje. Zijn de planten eenmaal goed aan de groei dan mogen ze niet meer uitdrogen tot het blad in het najaar gelig gaat worden. Dan stoppen met water geven. Als het blad is afgevallen dient U de bulben koud en droog te overwinteren tot de nieuwe wortels weer ± 5 cm zijn. De voorjaarsbloeiers hebben dan al gebloeid (Pln. humilis al eind januari) maar U moet echt wachten op die wortels.

 
  a Pleion  
 
 

Zet de potten en schalen nooit op de grond. Dat geldt ook voor Uw andere orchideeën. Zorg voor een barrière tegen pissebedden, slakken en ander ongedierte.

Mijn bakken staan op rekken die zijn bespannen met volieregaas en dat voldoet goed.

Als U Pleiones buiten kweekt dan zorgen voor wat lichte schaduw of schermen tegen de middagzon en na een warme, droge dag 's avonds even flink met de tuinslang sproeien.

Het oppotmengsel doet er weinig toe, zolang het niet snel uitdroogt en goed doorlaatbaar is. Ik heb al heel wat verschillende mengsels gebruikt, maar altijd bevatte het zo'n 50 % sphagnum dat in stukjes van ± 3 cm was geknipt.

Tegenwoordig strooi ik op dit mengsel nog een dun laagje fijne kiezelsteen­tjes of grit. Het voorkomt het uitdrogen van de bovenste laag en de bulben zelf drogen sneller op.

Verpot ieder jaar. U kunt dat doen enkele weken nadat het blad is afgevallen of in het voorjaar na de bloei. Knip de wortels af tot ± 3 cm. In het najaar verpotten heeft het nadeel dat de planten tijdens de bloei topzwaar worden en de neiging hebben om te vallen.

Bij het in het voorjaar verpotten moet U voorzichtig zijn met de groeipunten van de nieuwe wortels.

Dat Pleiones ervan houden om dicht bij elkaar te staan is een sprookje. Hou bij het oppotten een redelijke ruimte tussen de bulben en reken er hierbij op dat de nieuwe scheuten weer meer en grotere bulben maken dan het vorig jaar.

Geen enkele plant groeit zonder voedsel.

Eens in de 14 dagen wat mest in de groeitijd is dus nodig om flinke bulben te kweken.

Het lijkt zo nog aardig ingewikkeld, maar dat valt mee.

In de winter heeft U er geen omkijken naar (0 tot 10 graden en droog) en eenmaal aan de groei is het pappen en nathouden

Dit verhaal gaat niet helemaal op voor Pln. maculata en Pln. x Lagenaria.

Bij deze planten lijkt het erop dat ze nauwelijks een rustperiode kennen.
Ze gaan in november/december al aan de groei, maar ook deze krijgen in de natuur (en dus ook bij ons) nog geen water.

Ze worden 's-winters iets warmer gehouden (5 tot 15 graden) waarbij blad en wortels al te voorschijn komen.

U mag in januari het blad al licht nevelen, maar voorzichtig water geven begint pas in februari/maart. De wortels zijn dan soms al 10 cm of meer.

Veel succes,

Jan Berg

Meer interesse kijk op www.pleione.info een mooie site met veel info.